Yurt Dışı Marka Tescil Sistemleri

Topluluk Markası Tescil Sistemi (CTM – Community TradeMark)

Topluluk markası tescil sistemi toplam 25 Avrupa Birliği ülkesini kapsamaktadır. Bir defa yapılan marka tescil işlemi bu ülkelerin tamamında geçerli olmakta, markanın 25 ülkede koruma altında olmasını sağlamaktadır. Bu tescil sisteminden faydalanmak için İspanya’nın Alicante kentinde yer alan OHIM’e (İç Pazarda Uyum Ofisi) marka tescil başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Madrid Protokolü Tescil Sistemi

Madrid protokolü tescil sistemi ise 70’e yakın ülkeyi kapsamaktadır. Yapılan tek bir tescil işlemi ile bu protokol üyesi olan tüm ülkelerde markanın koruma altına alınması mümkün olmaktadır. İstendiğinde sadece seçilen ülkeler için koruma da sağanabilmektedir. Bu tescil sistemi kapsamında marka tescil başvuruları WIPO (Dünya Fikri Haklar Organizasyonu) nezdinde gerçekleştirilmektedir. Başvuru işlemi sonrasında koruma istenen ülkelere WIPO tarafından tescil belgesi gönderilmektedir. 18 ay içerisinde tüm ülkeler markanın tescilinin kabul edildiği ya da reddedildiğine dair bildirimde bulunmaktadır.

Arap Birliği Marka Tescil Sistemi (GCC)

Arap Birliği marka tescil sistemi dahilinde gerçekleştirilen marka tescili, bu sisteme üye olan 6 ülkeyi kapsamaktadır. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) nezdinde gerçekleştirilen tescil işlemi üye ülkeler olan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan ile Arabistan Krallığı’nda geçerli olmakta, tescil edilen marka bu ülkelerde koruma altına alınmaktadır. Bu sistemden faydalanmak isteyenler başvurularını Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan bölgesel patent ofisine yapmalıdır.

Arap ülkelerine tek tek marka tescil başvurusu yapılması yerine GCC kapsamında başvurunun yapılması dünya genelinde daha fazla tercih edilen bir uluslararası marka tescil yöntemi olmaktadır. Çünkü sinai haklar konusunda maliyet düşmektedir. Arap ülkelerinde tek tek ülkelere başvuru yapıldığında hem daha geç netice alınmakta hem de çok daha yüksek maliyetler ile karşılaşılmaktadır. Bu sistem kapsamında yalnızca bir başvuru yapılarak üye ülkeleri kapsayan toplu patent başvurusu da yapılabilmektedir. Alınan patent 20 yıl üye olan ülkelerde geçerli olmaktadır.

Afrika Ülkeleri Birliği Marka Tescili (OAPİ)

OAPİ Fransızca konuşulan Afrika ülkelerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir işbirliği kurumudur. Bu kurum kapsamında üye ülkeleri kapsayan marka tescil işlemi yapılabilmekte ve marka koruması tüm üye ülkelerde geçerli olmaktadır. Bu kapsamda tek bir yurt dışı marka tescili başvurusu yapılması yeterli olmaktadır. Ancak ulusal bazda marka hakkı elde edilemez. Çünkü tüm üye ülkeler, marka hukuku kapsamında tek bir devlet olarak kabul edilir.

Marka tescil başvurusunun yapılmasının ardundan en az 10 ay ve en fazla 12 ay içerisinde marka tescili gerçekleştirilmektedir. Başvuru yayınlandıktan sonra 6 ay itiraz süresi bulunmaktadır. Marka tescil belgesi ise 10 yıl geçerli olmaktadır. Marka sahibi bu sürenin sonunda koruma uzatma talebinde bulunabilmektedir. Uzatma 6 ay için geçerli olmaktadır. Afrika Ülkeleri Birliği marka tescil sistemine üye olan ülkeler şöyle sıralanabilir: Benin, Burkina Fasso, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili, Gabon, Gine, Gine Bisseau, Kamerun, Kongo, Mali, Nijerya, Moritanya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal ve Togo. BU sistem kapsamında alınan marka tescil belgesi tüm bu ülkelerde geçerli olmaktadır.

Avrasya Bölgesel Marka Tescili

Avrasya Bölgesel marka tescil işlemleri ise dokuz ülkeyi kapsamaktadır. BU sistem kapsamında tescil edilerek koruma altına alınan bir marka Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Maldova, Tacikistan, Rusya Federasyonu Ve Türkmenistan’da tanınır. Başvurular ise Avrasya Patent Ofisi’ne gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Avrasya Patent Ofisi’nin yerel ofisleri de marka tescil başvurusu kabul etmektedir. Başvurular Rusça olarak yapılmaktadır. Farklı dilde başvuru kabul edilmez.

Markaların tescil işlemleri, tescil edildikleri ülkede geçerli olmaktadır. Ülkemizde tescil edilen bir marka yalnızca Türkiye’de koruma altına alınmaktadır. Markanın yurt dışında, farklı bir ülkede de koruma altına alınabilmesi için o ülkede de tescil işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Ancak tüm dünyada geçerli bir tescil sisteminin olmadığını bilmelisiniz.

Yurt dışına ürün ihracı faaliyetlerinde bulunan firmalar için yurt dışı marka tescili işlemi son derece mühimdir. Peki, her ülke için ayrı bir tescil işlemi yapılması şart mı? Türkiye’nin faydalanabildiği toplu tescil sistemleri kapsamında tek bir tescil işlemi ile birden fazla sayıda ülkede markanın koruma altına alınabilmesi de mümkün olmaktadır. Türkiye’nin kabul ettiği ve faydalanabildiği uluslararası marka tescil sistemleri aynı zamanda yurt dışında da en çok tercih edilen sistemler olmaktadır.

Yurt Dışı Marka Tescili Kaç Şekilde Gerçekleştirilebilir?

Eğer markanızın yurt dışında da tescil belgesi ile koruma altına alınmasını istiyorsanız karşınıza 2 farklı yol çıkacaktır. Bunlar ülke bazında marka tescili için her ülkeye ayrı olarak marka tescil başvurusu yapmanız ya da bölgesel marka tescili yaparak birden fazla sayıda ülkede markanızı tescil ettirmenizdir.

Yurt Dışı Ulusal Marka Tescili

Bu yöntemi tercih etmeniz durumunda markanızın tescil edilmesini istediğiniz ülkeleri belirleyerek bu ülkelerin resmi birimlerine müracaat etmeniz gerekmektedir. Her ülkenin marka tescili için farklı kriterleri, farklı yasaları ve farklı ücret talepleri olmaktadır. Aynı zamanda tescil ile edineceğiniz haklar da küçük de olsa değişimlere uğrayabilmektedir. Çünkü her ülkenin marka hukukunun farklı olabileceği unutulmamalıdır.

Eğer markanın tescil edinmek istendiği ülke sayısı 3 ila 5 arasında ise ulusal marka tescil başvurusu yapılması, kabul edilebilen bir tercih olabilir. Ancak 5’ten daha fazla sayıda ülkede markanızın koruma altına alınması talebiniz mevcut ise hem zaman hem de maliyet bakımından bölgesel marka tescil yönteminin tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır. Firmamız ile iletişime geçmeniz durumunda ülkelerin marka tescil süreçleri, marka tescil maliyetleri ve daha pek çok konuda bilgi edinebilir, onay vermeniz durumunda sizin adınıza başvurular firmamız tarafından yapılabilmektedir.

Yurt Dışı Bölgesel Marka Tescili

Onlarca ülke marka tescil işlemlerinin tek bir merkezden yapılabilmesi için işbirliği kurumları oluşturmuş ve kendi bünyelerinde tek bir merkez üzerinden marka tescilinin yapılması kararı almıştır. Bu doğrultuda çok sayıda yurt dışı marka tescil sistemi doğmuştur. Özellikle 5 sistem en çok tercih edilenlerin başında gelmektedir. Ancak sadece 3 ülkeyi kapsayan ( Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) BENELUX gibi bölgesel marka tescili yöntemleri de bulunmaktadır. Bunun gibi birkaç ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu marka tescil sistemleri de bulunmaktadır. Önemli olan sizin markanızı hangi ülkelerde tescil ettirmek istediğinizdir. İşbirliği oluşumları genellikle aynı kıtada ya da aynı bölgede bulunan ülkelerin bir araya gelmesiyle doğduğundan bu marka tescil yöntemleri “bölgesel marka tescil” olarak adlandırılmaktadır.